söndag 8 augusti 2010

Grytjakt med Ziggy



Lördag 7 Augusti bar det iväg till Bogesund för ungdomsjakt gryt. Jag,Ziggy samt Bella klev upp i ottan och åkte till Bogesunds jaktgård för att leda grävlingsjakt i gryt. Efter ett kort teoripass med ungdomarna och provskjutning av grytrevolver begav vi oss till grytet där Stefan och hans foxterrier inledde direkt vid släpp gick foxterriern ner och det blev kontakt direkt under några granar. Nedslag 1 gjordes foxterrierer skickades in igen men grävlingen hade flyttat sig försmädliga 2 meter, nytt nedslag (2) men tyvärr var grävlingen borta där också, det visade sig vara trångt och foxterriern var trött efter allt arbete så vi beslöt att byta hund till Ziggy.



Efter några sekunder var hunden i gången och sedan bar det iväg, det visade sig vara en förgrening där det var trångt. Hunden försvann på pejlen 30 meter bort visade den hmmmmmm, efter lite pejling kunde vi höra Ziggy skälla grävlingen mycket riktigt ca 30 meter bort ut under en tall plantering långt från alla ingångar till grytet och lite nedanför grytet som ligger i en backe som planar ut. Efter en kort stund blev det återigen rörlig jakt i grytet, Joel sa då påpassligt att kolla nedslaget så inte grävlingen kommer ut där när vi kom fram till gropen, låg redan grävlingen i botten och försökte fly efter en enorm tid (tyckte vi) lyckades en grytrevolver lossas från hölstret och grävlingen skjöts på, Ziggy var då 15 meter bakom grävllingen som rymde in i gången och mötte Ziggy och full kalabalik vidtog i grytgången 5 meter in. Efter ett litet tag kom Ziggy fram i nedslaget och undertecknad och Joel stirrade storögt på varandra hur i H-vete gick det där till???
Eftersöket gick bra och årets första grävling för Ziggy var då bara att räkna in.



Ett tredje nedslag gjordes och vi kunde konstatera hur hund och grävling kunde byta plats det var nämligen ett T kors 1 meter in från nedslag 2 och i nedslag 3 hittade vi en Y korsning det vill säga grytgången var alltså 2 gångar en trång och en lite större där grävlingen dog.

Inga kommentarer: