söndag 15 augusti 2010

Radagastjakt 13 Augusti

Den 13 Augusti följde vi med Kennel Radagast på jakt. Vi samlades på Värmdö med hela kitet spadar och spett med mera. Vår guide på marken tog oss till ett antal gryt först ut var ett till synes stort grävlingsgryt i kanten av en rapsåker där kördes först Kristins hund Radagast Dis som hade kontakt men det gick runt så efter 1 timme fick Jockes hund Sissi pröva färdigheterna men grävlingen hade hunnit busa till det och hon hittade inte riktigt grävlingen som förmodligen grävt in sig i en blindgång. Nestorn Sixten fick sedan söka igenom grytet för att kontrollera om grävlingen återfanns men icke, då beslutades det att vi skulle åka vidare. Nedan ses förberedelserna före första släpp Radagast dis har försetts med pejlhalsband av Jocke och Kristin sedan syns Micke och Sofi vid en grytgång. till vänster syns Junioren Radagast Stinger som Anneli har, han var med och pryade ovan jord.Nästa gryt var beläget i ett hägn vid en åker med vall, Anneli fick släppa sin parson Hippie som kommer från Emblazys kennel. Det blev kontakt direkt och efter ett par minuter låg det still under en gran på ca en meters djup. Resultatet var en grävling fälld. Radagast Quendi "Pricken" fick verifiera att grytet nu var tomt vilket han också gjorde.Vidare till det tredje grytet för dagen. I ett sandtag vid bilarna låg det o pricken släpptes, efter han gått in och skällt på nått en bra bit in kunde vi konstatera att det inte låg still det vill säga två alternativ kvar räv eller en grävlingsunge som springer. Det var så dags att låta "Goa" pröva men hon hittade inget vilt som låg still utan med pejlen på hunden kunde vi konstatera att det gick en lång grytgång i en båge 20 meter upp i backen och ca 1,5 meter ner.

Nu var det dags att åka vidare till det fjärde grytet för dagen beläget mitt på ett hygge. Grytet rekognoserades och sedan fick Ziggy möjlighet att gå in det var kontakt direkt under hygget sedan drog det iväg ner i ett gammalt grustag och en liten kulle nere där, efter det legat still ca 15 min beslöt vi att börja göra nedslaget då det stod 1,5 meter på pejlen då gick det loss och hunden försvann för att höras 30 meter upp på hygget igen och nu låg det fast nytt nedslag påbörjades mot de hägrande 1,9 meters djup pejlen indikerade. då backade hunden och nu låg det 5 meter upp från där vi påbörjade nedslaget. Under en 30 min period gick det mellan de två platserna för att sedan brytas och hunden kom ut fick vatten och han var väldigt törstig. in i gen och jobbade 15 min kom ut igen och drack då öppnade vi ett hål där han låg hunden gick in och hade ingen kontakt med grävlingen, han ville neråt så vi öppnade nedre hålet och släppte in hunden där blev det kontakt direkt. Koll i gången, jo grävlingen låg där så efter lite städjobb kunde grävlingen fällas på plats av en av jakträttsinnehavarna. Ett styvt jobb på 2 timmar och en grävling fälld för Ziggy och det var alldeles tillräckligt för dagen och grabben var rejält trött.


Sedan fick kristins tax Extra gå genom grytet och se där fanns ytterligare en grävling som hon jobbade på i cirka 2 timmar.Hon slet riktigt mycket med den grävlingen det gick runt, låg still 10 min, gick vidare stilla 2 min o.s.v. till slut valde vi blottlägga vad vi trodde var en kosning av grytgångar men som visades sig vara en blindgång in i utkastmassorna från grytet under hygget. Micke fick äran att skjuta grävlingen i grytgången 2,3 meter ner.

För alla som undrar varför man jagar grävling så är det så att grävlingen är en allätare den äter allt den kommer över såsom fågelbon med ägg och ungar. Fältfågel och skogsfågel drabbas mycket av en tät grävlingstam. vidare drabbas jordbrukarna då grävlingen också äter spannmål och trampar ner skörden, nedan syns en bild från en havreåker på Bogesundslandet där en grävling varit stationär hela augusti i grytet av åkerkanten notera stigarna vid pilarna detta var bara vid ett ställe hela havreåkern var genomkorsad med stigar grävlingen orsakat. Därtill skall vi också veta att eventuella fansan, sjöfågel och skogsfågelföryngringar lidit hårt av äggtjuven. Grävlingsjakt och en begränsning av grävlingsstammen är en ren viltvårdåtgärd på jaktmarken.

Vidare kan man se mängder av trafikdödade grävlingar längs de större vägarna, alla som kört på en grävling kan vittna om hur "hård" smällen var och inte sällan slås bilen sönder i front och hjulupphägning.Med värmen på lördag så beslutade jag att det inte blev någon mer jakt i helgen då hunden var väldigt sliten efter fradagen och värmen var överväldigande i lördags. Nästa helg blir det nog en sväng igen. Men under veckan inleds bockjakten och hela veckan finns jag och Ziggy som eftersökekipage på lite olika marker, bl.a. i Rosersberg och utanför Södertälje.

Inga kommentarer: