onsdag 18 augusti 2010

Husse lockar råbock, Bella får gå sitt första skarpa eftersök, samt Ziggys tredje grävling för säsongen

Tisdag kvällen tillbringades med lock,vak och Pürschjakt på råbock med en kamrat. Jag passade på att förevisa lock på råbock vilket gav resultat omedelbart efter endast 15 min stod en grann råbock framför oss och efter ytterligare någon minut avlossades skottet och Råbocken försvann graciöst skuttade längs en kraftledningsgata och in i skogen. Den olycklige skytten och undertecknad konstaterade lite modstulet att bocken inte tecknade i skottet. Vi genomförde en grundlig skottplatsundersökning och Ziggy skulle få genomföra säsongens första eftersök på Råbock men han hade nått annat i nosen nämligen grävling. Så truppförsöket avbröts och Bella selades på och kompletterande skottplatsundersökning gjordes.

Bella tog mycket riktigt bockens spår från skottplatsen och det terminerade i skogen där vi båda var överens om att råbocken försvunnit in i skogen. Bella fortsatte spårandet med bra fart och arbetade mycket bra hon verkade ha koll på spåret och efter ca 500 m kunde vi konstatera att trots nogrann skottplatsundersökning utan hund, med hund och spår i ca 500 m så påträffades inget bevis för att kulan träffat bocken. Hmmm nu så blev det alternativa förklaringar till som det verkade bom på 70 m avstånd.

Skytten tog plats på sin vakplats och jag stod där bocken stod i skott ögonblicket vilket var lätt att fastställa i kraftledningsgatan. Sedan avsynades sträckan i skottfältet och på en halvstor gran hittade vi en torrkvist med ett färskt brott, kvisten var ca 2 cm i diameter och kulan verkade gått i kvisten ca 20 meter från mynningen och där ändrat riktning. Vad vi också kunde hitta var ett kulnedslag som indikerade att kulan ändrat riktning och missat rådjuret med ca 50 cm.
Därmed kund vi verifiera att eftersöket var slut och djuret oskadat skönt för oss alla och Bella hade därmed genomfört sitt första riktiga eftersök men på oskadat djur.

Ziggy fick tillfället att visa vad han hade i nosen och efter ett par hundra meter lyckades han spåra upp och ställa en grävling under några stenblock. Han markerade grävlingen och jag kunde avliva säsongens tredje grävling i hålan under stenen. Ingen grytjakt direkt men ..... Han är fantastisk den vovven. Jaktlusten är enorm och han tycks uppfina grävlingar om det inte är gryt känns det som efter tisdag kvällen.

Så sammanfattningsvis kunde både husse och två Parson Russell Terrier som sött under tisadagsnatten. Och ett viktigt svar för mig var att även Bella fungerar på skarpa eftersök så nu har jag två hundar för det. Bägge driver vildsvin, rådjur m.m. Så nu gäller det bara att komma igång på gryt med Bella, men vi har ju gott om tid med tomgryts revidering.

Inga kommentarer: