tisdag 29 december 2009

Nu spränger Ziggy räv så SJ(gs)CH kan läggas till titlarna

Hejsan hoppsan i Söndags den 27 Dec bar det iväg ut och spåra nysnön efter räv med Stefan Bergdahl en bra jaktkamtrat från älgjakten i björkberg. Efter besök runt 3 gryt hittades ett ny använt gryt som såg hoppfult så Ziggy släpptes det luktade sannerligen gott men inte purfärskt han sökte igenom grytet men ingen räv hemma. Dagen avslutades med ett uppfriskande jobb på två vinter rådjur vid Norra Byn.

Måndag 28/12 bestämdes till att jag och min Kamrat Janne Öhlund skulle pröva rävjakt på pitholm för säkerhets skull kontaktades både Tommy Sundell och Peter Wikström att vara domare. Tommy följde oss och vi spårade några vägar och fann ett färskt rävspår som ställde mot ett gryt som ligger ca 500 m från där spåret upptäcktes. Janne Ö spårade räven som sprang upp och smet utan att nått skott avlossades det var en hanräv som pinkat på några tallar vid vägen Janne kom upp på vägen efter ett par hundra meter. Vi bestämde att vi skulle fortsätta spåra vägen framåt där det ligger två gryt ett ca 100 m N vägen ett ca 150 m S vägen, kallat grävlingsborgen =). Till saken hör att jag och Tommy satte vår tillit till att Janne Ö skulle greja skjutandet så vi lämnade vår beväpning hemma, det var endast unge Ziggy som skulle fixa rävsprängningen. Vid norra grytet rapporterade Janne ett spår in och ett ut 50% chans nått är hemma kanske lite mer då det varit rikligt snöfall senaste dygnet med ca 50 cm pudersnö som resultat. Jag och Tommy konstaterade ett färskt spår ner mot "grävlingsborgen" så vi inväntade Janne Ö som tog täten.

Grävlingsborgen ett stort sandgryt Ziggy tidigare besökt och skällt grävling i, nu var det färska rävspår med en färsk lega på grytet 1 uppen ingång övriga var översnöade. Ziggy släpptes och på räls stack han ner efter räven 100 knyck. Det dröjde inte länge innan vi hörde både Ziggy skälla och räven fräsa, jakten var rörlig inne i grytet och Ziggy gick på riktigt bra med korta brott sedan bröt han lite längre och räven kom upp bakom Janne Ö. Den satt ca 5 meter bakom janne och kollade på honom medans Janne var uppmärksam på ingången som låg åt andra hållet, när undertecknad upplevde att räven bligat på Janne Ö i ca 1 timme kläckte jag ur mig räven är bakom dig. Då stack räven över ett av krondikena och upp på andra sidan i sumskogen lyckades Janne betvinga flykten med ett "välriktat" skott. Jag sparar första kommentaren från skytten till lördagsgroggen när jakthistorien skall berättas, så ska jag och Ziggy belysa hundens prestation och nagelfara skyttens berättelse =) Skämt å sido, det var ett snyggt skott och räven var en grann rävtik med mycket fina färger och en bra päls.

1 kommentar:

Iddefixen sa...

Häftigt! Vilken sambo Bella har :)
Stort grattis till Janne och Ziggy.