måndag 7 december 2009

Decemberjakt och Badger #2 & #3 avlivades

Lördagen förderevs med stötjakt på rådjur i trakten av Laxå. Första såten gick på ett gammalt hygge och där var gott om älglegor och spår, men även rådjur. Det var mycket goda dofter för bägge hundarna som till slut lyckades få ett rådjur på benen Ziggy drev rådjuret. Rådjuret passerade ut ur såten förbi en av två passkyttar tyvärr blev det inget avslut. Drevet varade ett par tre minuter sedan släppte Ziggy, annat av intresse som stöttes i såten var 3 orrar och två tjädrar. Andra och Tredje såten var inte så lyckosamma trots indikationer på djur inne så fick tyvärr inte hundarna nått på benen. Ett antal gryt vittjades också men inget var bebott eller använt i närtid Ziggy tyckte inte det luktade som det var värt att gå in.Givet detta och att Sven bokats som provdommare vidtog ny jakt på bebodda gryt.
Leif min farbror hade kontakter med en kille som har jakten på Edö vid Askersund. Dessutom visade det sig att hans laika dagen innan tryckt in räv och grävling i gryt. Snabba beslut och mötestid ändrades då Mikael inte kunde ta mot oss föränn kl. 11 på söndagen..

Själva gryten var fint belägna med en bedårande utsikt mot Stjärnsundsslott. Första grytet "anfölls" eftersom vi misstänkte att det var räv inne, eftersom Laikan tryckt ner räv dagen innan. Ziggy gick faktiskt ner och sökte igenom grytet, sedan spårade han upp på berget bakom. Indikationen var att det fanns hyffsat färsk vittring men inget hemma. 2:a grytet låg ännu mer i en åkerkant här var arbetshypotesen grävling detta visade sig vara ett jättegryt. Ziggy sökte med entusiasm och vi gick vidare till ett par hål lite längre bort där han fortsatte söket och det var uppenbart intressant. Efter ett rejält sök konstaterade vi att hunden skäller - YES YES vi är igång! Nu gäller det bara att han ligger för grävlingen det verkade lite märkligt för bitvis lät det som han behövde hämta luft och städa gångarna lite. Pejlen visade på mellan 8 och 10 fot - SATANS, SATANS , SATANS!!!!Grävarbetet påbörjades och efter många om och men var vi nere i gången, så efter ytterligare en stund plockade hunden upp och grävlingen förväntades komma fram. Men tji fick vi, till sist kunde ett välriktat skott avsluta grävlingens tillvaro i jordelivet.

När Ziggy apporterat grävlingen kom det ytterligare en grävling som också avlivades av Mikael.
Ovan ses Ziggy tillsammans med sina trofér fällda grävling #2 & 3 och dommare Sven Eriksson samt jag, en mycket nöjd husse.

Inga kommentarer: