söndag 22 januari 2012

Grävling och räv

Lördagen tillbringades på Bogesund på schemat stod grytjakt.
Båda hundarna fick följa, samt ett par nybörjar hundar som var i starten av sin karriär. Ziggy med mycket stor jaktlig erfarenhet 59 grävlingar och 12 rävar i gryjaktsammanhang fick utgöra back-up. I första grytet fanns stora indikationer på grävling först släpptes unghunden Sting som är försiktig och går genom grytet utan kontakt. Vilket inte är ovanligt med unghundar, så vi byter hund i pejlhalsbandet och nybörjaren Tjorven får chansen. Efter en kort stund har hon kontakt med något och en gäst ser vad han tror är en grävling på väg ur en grytgång för att sedan observera borderterriern Tjorven komma fram och vända. Hon ligger i början av grytgången och skäller lite, för att sedan gå in igen och allt går in ca 7-8 meter för att sedan bli på platsen. Jag beslutar att efter 25-30 min ska vi påbörja grävandet ner de ca 70-80 cm. Hon har jobbat ca 1timme och 10 minuter då vi når gången, hunden lyfts ur i nedslaget och en grävling kunde avlivas, när den lyfts ur kan ytterligare en grävling konstateras och avlivas.

Därefter utspisades den medhavda lunchen, korv och smörgås för undertecknad. Jakten fortsatte efter rasten. Vi åkte till slottet där vi tänkte jaga grävling. Vi tog oss till grytet, passare ställdes ut och Ziggy släpptes. Han sökte målmedvetet av grytgångarna och beslutade sig för en ny i utkanten av grytet. Han fick direkt kontakt och jakten var rörlig, han bröt och var på väg tillbaka där han gick ner då fick en passare syn på en räv på väg ut men den gick ner igen, Ziggy tittade ut i första gången för att gå ner och nu blev det mycket rörlig jakt allt gick runt i hela grytet upp och ner i olika våningar. Efter 25-30 min kunde skall höras i utkanten av grytet, vi kunde inte avgöra om det var räv eller grävling. Efter drygt en timme till beslutade jag att vi skulle gräva när gången nåddes efter 1,8 m gick det loss och blev rörlig jakt som gick runt runt. Vi beslutade att lura räven med att lämna ett par passare och gå iväg till bilen med Ziggy och hälften av folket. Efter 30 min gav vi upp och gick åter mot bilen då ljuset var på väg att ta slut.

Efter en kort diskussion beslutade vi att unghunden Sting skulle få chansen, han sökte noga av grytet för att efter ca15 min gå ner i samma gång som Ziggy gick ner. Sting rörde sig i grytet och vi hörde dunkandet i backen vi nått enstaka tillfälle tycktes vi höra kontaktskall. Han var upp flera gånger under de följande 10 min, så utan förvarning lämnade räven grytet och en av passkyttarna kunde fälla unghundens första räv.

Summeringen av dagen blev Tjorvens 2 första grävlingar efter ett mycket bra arbete, Stings första sprängda räv! Vilken kanondag. Själv är jag mycket nöjd med Ziggys jobb, tyvärr förstörde min placering av siste passaren för Ziggy. Med passaren utom synhåll från grytgången hade räven sprängts tidigare.

Kanondag är sammanfattningen. Även om herr Ziggy inte fick nummer 13 så fick ju Sting nr 1 och Tjorven 1&2 - för att uttrycka sig lite oortodoxt SKITKUL!!

Inga kommentarer: