söndag 18 oktober 2009

Uppsummering 1 av starten på jaktsäsongen 2009 Älgjakt Norrbotten


Vi förberedde jaktsäsongen med spårträning samt anlagsprov den 11/9 för Bella som klarade detta med på ett godkännt sätte enligt dommaren Göran Ädel. Den 12/9 bar det sedan av norrut med Passaten, hundar och packning för Väl upp i skogarna runt älvsbyn blev det släpp direkt på Söndagen 13/9 Ziggy och jag stötte Ko med kalv och en pinntjur med inponerande 2 taggar! Tyvärr blev inge skjutet då, likaså på Måndagen.Tisdag morgon belutades det att ett område som heter Lilla granberget och Islidmyran jagas av med en ung jämthundstik som en kamrat i laget har. Jag passade på ett iordningsställt pass i kanten av såten. Efter ett uppfriskande rendrev återfanns en liten älgfamilj och unga jämthundstiken drev tjuren i sällskapet i en yster morgondans melan myr och berg, utan att få fast den i ett stånd. Ko med två kalvar smögiväg västerut rakt mot undertecknad som då satt vid elden och med en nykokt panna lut gladeligen förtärde de medhavda smörgåsarna med en kåsa skogskaffe. Hundföraren berättade aldrig vad som var påväg mot den nu fikande Ziggy och Bella hussen så där i halvt motljus cirka 09 står plötsligt en älg mitt i röken från min fina kaffe eld avstånd drygt 180m, snabb konstaterades att det var en ko så uppmärksamhet om medföljande kalvar i terrängen vidtog och se där i en perfekt skjutgata på cirka 160 m håll kliver en kalv fram 308:an osäkras och kalven tecknar på första skottet men står kvar varpå jag höjer riktpunkten något och kalven trillar rakt ner. Efter ommantling ser jag till min förfäran att kalven travar iväg tillsynes oskadd,Älgen passerar nu löpande på 140-150 meter varpå jag lyckas få på en smäll varpå den markera träff vrider sig bortåt och nu har jag bara ändalyckten att sikta på varpå jag i desperation drar iväg ett skott till vilket visar sig gått in i vänster bakben och ut genom buk och våm strax bakom höger bog. När jag vänder mig mot första skottplatsen observerar jag Kalv 1 liggande SATAN, eftersök!


Foto Jan JohanssonFoto Håkan Lundkvist

Jag anropade på Håkan på radion, så han skulle komma till mitt pass. När han var framme tog vi ur kalv 1 och bestämde oss för att utnyttja eftersöksresursen Ziggy. Bella som var helt orutinerad fick vila i bilen då det inte var så mycket blod vid skottplatsen. Spåret tog Ziggy direkt vi gick ganska sakta då jag var medveten om att kalven och kon försvann i princip tillsammans. Ziggy spårade med frenesi och bevis att vi följde rätt spår kom med jämna mellanrum, vid ett litet hygge cirka 400 meter från skottplattsen hittade vi en lega där kon sparkat upp kalven spåret fortsatte nu med Ziggy som en draghund i selen och bevisen blev tydligare och tydlaigare med en tilltagande blödning som gav hopp om att kalven snart låg. Efter en myr och dikespassage klev kalven upp och vi avslutade det hela med ett välriktat skott på ca 35 meter.

Foto Håkan Lundkvist

Min GPS LOG visade 847 meter och 31 minuter i tid, Ziggy löste det hela med bravur, speciellt då kon trampat omkring och korsat spåret några gånger. Slutet gott allting gott.

Foto Håkan Lundkvist
Bella och Ziggy fick en runda varje dag då vi jagade med dom. Ziggy frenetsikt letande Bella lite mer på sitt eget sätt, myror var kul att jaga *FNISS* (Men Bara en stund).

Jakten fortlöpte och min farbror Leif och hans unga tik Alma kom med och jagade ett par dagar trots han ej ingår i laget. Dag 1 hände inget trots bra sök dag 2 skulle jag gå me d Leif för att få se ett bra sök TJI fick jag Alma tog upp direkt och det blev ståndskall 1,5 km bort enligt Garmin Astro pejlen. Nu var det bara till att börja traska, under eftermiddagen lyckades vi komma fram 3 gånger ståndskallet och såg älgen en ko som Alma skällde. Första gången hade jag bogen fri på 20 meter men såg inte var hunden befann sig så jag kom inte åt att skjuta älgen. Leif hade läge bägge andra gångerna men hunden befann sig i skott linjen, jag däremot såg bara ben och rumpa på älgen. Mot slutet så stötte vi kon så hon gick ut över ett hygge där min jaktkamrat Lars satt på pass, han fällde kon och därmed var Almas första älg ett faktum så en nöjd farbror med hund poserade för trofébild.Släppen fortsatte hela tiden jag var i norrbotten från Lördag 12/9 -- >Tisdag 22/9 I kött fickan nere vid Lundgrenstjärn gick vi på söndagen också då skällde både Bella och Ziggy på ko med kalv men de gick ur vår mark tyvärr. Premiär skall på Bella med andra ord så filosoferandet kanske är ett led till att bli en livsfarlig terrier som jagar allt. Jag har dömt av att bling bling grejer får vänta ett bra tag.

Inga kommentarer: