söndag 7 augusti 2011

Årets första grytjakt avklarad

Lördagen 6 augusti var Ziggy, Bella och några UGK kamrater ute på årets första grytjakt.

Jakten inleddes med att Anneli släppte sin unghund Sting för första gången. Grytet är beläget 50 m på sidan om vägen och på en höjd. Ett gryt med 5 ingångar runt en stor sten med gångar om ca 1-1,5 meters djup runt denna och minst en gång cirka 10 meter ut i skogsbacken.

Hunden var intresserad av en ingång men innan han hann gå ner i grytet kom en ung grävlingssugga tvärs vägen och uppför backen. Som tur var hade jag hagelgeväret med och årets första grävling fälldes dock ovan jord.

Med en död grävling 25 meter från grytet beslutade vi att Sting skulle få en ny chans i nästa gryt. Ziggy försågs med pejlhalsband och släpptes för att söka av grytet om det fanns några fler grävlingar. Efter kontroll av alla gångarna bestämde sig Ziggy för att gå ner i samma gång som Sting visat intresse. Efter ca en minut hade han kontakt med grävlingen jakten var rörlig i grytet tills det drog i väg cirka 10 meter snett upp till höger och fastnade under en stor tall förmodligen en blindgång.

När Ziggy legat cirka 10 minuter på 1,8 meters djup på samma ställe beslutade vi oss för att börja gräva. när vi nått cirka en meter ner och ca 45 minuter senare gick grävlingen loss och det gick runt i grytet för att lägga sig still intill stenen cirka 1 meter djupt. Hunden fick ligga ungefär 15 minuter innan nedslaget påbörjades det var knivigt med mycket rötter och en del större stenar. När vi så nått grytgången var hålet för litet att få upp hunden genom så jag fick ta en fällbar såg och börja såga bort rötter.När hunden lyftes ur kom grävlingen omedelbart fram och kunde fällas. Ziggys första för säsongen och husses andra denna gång med grytrevolvern.

Gryt nummer två var tomt där fick Sting söka av och Ziggys mamma Radagast Loa verifiera att det var tomt.

Gryt nummer tre var det så kallade skitgrytet där Radagast Quendi "pricken" ställde 4 grävlingar ifjol. Grytet beläget 200 meter upp i en skogsbacke i en relativt brant sluttning såg lovande ut med ett antal rejäla "grävlings toaletter" runt men det visade sig vara tomt för dagen.

Gryt nummer fyra blev det så kallade Trätek grytet beläget i och runt en gammal torpruin. Grytet har fler än tio ingångar här har vi gått bet flera gånger tidigare både på räv och grävling då grytet är enormt cirka 40 meter i diameter och otaliga gångar samt rejält med buskage som gör det svårt att hitta alla ingångar och följa hunden. Loa blev den lyckliga hunden att ge sig i kast med detta gryt. Hon gick ner i en av gångarna längs en gammal åkerkant och sökte av grytet målmedvetet och gick ner och upp vid flertalet tillfällen utan att grävlingen lokaliserats Efter en knapp timme fick hon kontakt med grävlingen och låg cirka 10 minuter på samma plats innan jakten återigen blev rörlig just då vi skulle påbörja nedslaget. Det gick mellan ingången där hon gick ner och platsen där hon legat och skällt grävlingen för att gå i en vid båge till andra sidan grytet där hunden lokaliserades med pejlen.

Nedslaget påbörjades och efter cirka en timme kunde hunden lyftas ur grytgången och efter lite strul med var grävlingen var, så kunde jag avliva den vid nedslaget. Säsongens tredje grävling och detta fick sätta punkt för en trevlig jakt dag.

Inga kommentarer: