söndag 10 januari 2010

Nytt jakt år - grävling 5 & 6 fällda för Ziggy.


Lördag 8 januari vigdes åt att vittja gryt på Bogesundsmarken, med oss fick vi Fredrik och Ester (tysk jakt terrier)SAMT Jens. Vi inledde med att kolla TRÄTEK grytet ett jättegryt i en gammal grund och backen där omkring ett med minst 10 tal ingångar på en yta av ca 60*50m, det såg lovande ut och räv verkade varit i farten ut och in på grytet ett antal urinfläckar fanns i snön företrädesvis på och runt trän m.m. detta skvallrade om att en hanräv verkar bebo grytet frekvent. Ziggy sökte av grytet och var nere i omgångar om 15 - 30 min efter 1,5 timmar fastställde vi med hjälp av Ziggys halvsvala intresse att det nog var så att räven var nyss utgången.

Vi fortsatte till 64:ans gryt där Ziggy tog sitt förliggar championat, det såg också lovande ut med rävspår in, men dock ut också. 50% chans att det är nått hemme då vi ej klarade fastställa vilket spår som kommit dit först. Tyvärr fastställde Ziggy att det inte riktigt var så hett att man måste söka igenom grytet så... Grytet är mindre än trätekgrytet men det är nog ca 10 ingångar totalt på en ýta av 30*15m.

Färden fortsatte till slottsstallet som vi så precist uppkallat grytet efer dess belägenhet. Ett vid första anblicken litet gryt som visar sig ligga belägedt på en skogsholme vid åkrarna på en yta av ca 30*30 m är det cirka 15 ingångar djupet visar sig vara varierande men på discopejlen varierar det mellan 6 och 25 fot d.v.s 1,80 - 7,50 meter om nu pejlen är någotså när. Vi beslutar att Ester Tysk jakt terriern skall få debutera i naturgryt här. Hon söker med viss frenesi i ingångarna men det händer inte så mycket till hon drar iväg till en ingå¨ng en bit in i skogen och dyker ner, det dröjer inte läng innan hon har kontakt och skallar friskt men hon bryter och kommer upp flera gånger för att få stöd. Vi fastställer att nedslag skall göras och efter idogt grävande når vi grytgången och en Ester nos tittar upp. Till sist bestämmer vi att hon fått öva klart, då hon färdas runt lite i grytet misstänker vi att det är flera grävlingar så Ziggy hämtas och förbereds på släpp.
Ester gjorde ett bra jobb på grävlingarna ett par övningar till så blir hon riktigt vass tror jag.

Blindgången grythundens arbetsplats, man kan skymta en del av den ena grävlingens päls på högra bilden.

Ziggy går in i grytet och nästa direkt får han kontakt och han skallar taktfast vilket indikerar att grävlingen ligger still. Problemet är att det är ca 3 meter inåt så vi får göra ett nytt nedslag och efter ett par timmar når vi grytgången och kan lyfta ut Ziggy. Det visar sig vara 2 grävlingar som avlivas på plats.


Som synes var det lite grävarbete!

Inga kommentarer: